FIBROmyNET

De site over fibromyalgie

Fibromyalgie

De klachten van fibromyalgie

Wat zijn de symptomen?

Het is belangrijk om te weten dat verschillende mensen met fibromyalgie niet exact dezelfde klachten hebben. Geen twee personen met fibromyalgie zijn hetzelfde. Bij de één staat bijvoorbeeld pijn en stijfheid op de voorgrond, terwijl bij een ander pijn, vermoeidheid en darmklachten voorkomen. De hieronder vermelde symptomen zijn het meest voorkomend bij fibromyalgie.

Pijn

Pijn is een klacht die door alle mensen met fibromyalgie genoemd wordt. De pijn in spieren, in en om de gewrichten of op de aanhechtingspunten van de pezen is chronisch en de mate van pijn kan zeer wisselend zijn per persoon. Neurologische klachten als gevoelloosheid, branden en tintelingen komen regelmatig voor en kunnen bijdragen aan het algehele gevoel van malaise. Verergerende factoren van de pijn kunnen zijn: koud en vochtig weer, inactiviteit, te veel activiteit, fysieke en mentale vermoeidheid, angst, stress en een niet verkwikkende slaap.

Vermoeidheid

Vandaag de dag klagen veel mensen over vermoeidheid. De vermoeidheid van fibromyalgie gaat echter verder dan het zich moe voelen. Het is in veel gevallen een allesoverheersende vermoeidheid die niet of nauwelijks herstelt na rust, maar die alle dagelijkse activiteiten beïnvloedt. Het kan voelen alsof iedere druppel van energie het lichaam heeft verlaten, wat de patiënt soms ernstig kan beperken in zijn of haar mentaal en fysiek functioneren.

Slaapstoornissen

Veel fibromyalgiepatiënten hebben een slaapstoornis waardoor men onvoldoende in een diepe, rustgevende, herstellende slaap komt tijdens de nacht. Medische onderzoeken hebben aangetoond dat er abnormaliteiten zijn in de stage 4 slaap van mensen die lijden aan fibromyalgie. Er zijn constante onderbrekingen van wakker zijnde breinactiviteit, die de mate van tijd die men doorbrengt in een diepe herstellende slaap verminderd.

Stijfheid

Meestal is er ochtendstijfheid in het hele lichaam. Ook als men lang in dezelfde houding heeft gezeten of gestaan, kan men stijfheid ervaren.

Overige symptomen

Vergezellende symptomen van fibromyalgie kunnen zijn: geïrriteerde blaas en darmen, hoofdpijn en migraine, restless legs syndroom, slecht geheugen en concentratie, huidklachten (overgevoeligheden en uitslag), droge ogen en mond, angst, depressie, stemmingswisselingen, oorsuizen of piepen, duizeligheid, zichtproblemen (wazig zien), Raynaud's syndroom, neurologische symptomen en een verminderde coördinatie.

Lees meer over de oorzaken van fibromyalgie