FIBROmyNET

De site over fibromyalgie

Fibromyalgie

De oorzaak van fibromyalgie

Waardoor beginnen de klachten van fibromyalgie?

De oorzaak van fibromyalgie is niet duidelijk. Het onderzoek naar de oorzaak richtte zich in eerste instantie op de spieren waar de pijn gevoeld wordt, maar dit leverde geen specifieke resultaten op. Inmiddels zoekt men de oorzaak in de hersenen, het regelcentrum van het lichaam.

De hersenen besturen onder meer het onwillekeurige zenuwstelsel dat een rol speelt bij de regeling van de hartslag, de ademhaling, de darmbewegingen, de huiddoorbloeding en de mate van spierspanning. Tussen de hersenen, de hormonale klieren en het afweersysteem bestaat een uitgebreide wisselwerking. Bij fibromyalgie lijkt de wisselwerking tussen de hersenen en de hormonale klieren ontregeld.

Een toenemend aantal onderzoeken toont aan dat er verscheidene fysieke abnormaliteiten bestaan bij fibromyalgiepatiënten zoals onder andere toegenomen hoeveelheden van 'Substantie P' in het ruggenmerg (een neurotransmitter die betrokken is bij een aantal processen in het centrale zenuwstelsel), lage levels van bloedstroom in de thalamus van het brein, cytokinenafwijkingen, HPA-as disfunctie (het stresssysteem in het lichaam) en een lagere beschikbaarheid van serotonine en tryptofaan. Het is echter nog niet duidelijk of deze abnormaliteiten de oorzaak of het gevolg zijn van de aandoening.

Studies maken ook duidelijk dat er genetische factoren zijn die mensen meer ontvankelijk maken voor het krijgen van fibromyalgie. Voor sommige patienten is de aanvang van fibromyalgie langzaam, maar bij een groot percentage wordt het begin van fibromyalgie getriggerd door een ziekte of ongeluk dat trauma veroorzaakt in het lichaam. Deze gebeurtenis kan een onderliggend fysiologisch probleem activeren met als gevolg fibromyalgie.

In de nieuwste onderzoeken worden de hersenen bestudeerd door middel van MRI en neurochirurgie. Deze onderzoeken testen de hypothese dat fibromyalgie wordt veroorzaakt door een defect in het centrale zenuwstelsel wat een abnormale pijnperceptie veroorzaakt. Al met al staan de medische onderzoekers aan het begin van het ontrafelen van deze mysterieuze maar levensveranderende aandoening.

Lees meer over de behandeling van fibromyalgie