FIBROmyNET

De site over fibromyalgie

Fibromyalgie - topics

Overlappende condities

Welke aandoeningen komen vaak samen met fibromyalgie voor?

Er zijn een aantal aandoeningen die vaak samen met fibromyalgie voorkomen. Er zijn artsen die in plaats van de term fibromyalgie dan ook liever spreken van een chronisch pijnsyndroom / chronisch vermoeidheidssyndroom.

Chronisch vermoeidheidssyndroom

Fibromyalgie en het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) zijn nauw aan elkaar verbonden en worden door veel artsen als “overlappende syndromen” beschouwd. Er zijn aanwijzingen dat beide syndromen berusten op een sterk vergelijkbare neurobiologische basis. Een patiënt met ME/CVS heeft net als de fibromyalgiepatiënt te kampen met abnormale vermoeidheid en een verhoogde pijngevoeligheid. Echter, bij fibromyalgie staan pijnklachten voorop en bij ME/CVS is vermoeidheid de belangrijkste klacht.

Meervoudige chemische overgevoeligheid (MCS)

MCS is de afkorting van Multiple Chemical Sensitivity. Mensen met MCS reageren sterk op geringe concentraties alledaagse chemische stoffen, geuren, gassen en dampen. De verschijnselen kunnen erg divers zijn: ademhalingsproblemen, spier- en gewrichtsklachten, vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, darmproblemen, huidproblemen, depressies, trillerigheid, misselijkheid, enz. MCS kan ook minder ernstig zijn en zich uiten als bijvoorbeeld hoofdpijn na een lange autorit, vermoeidheid na het zwemmen in chloorwater, een astma-aanval na het spuiten met eau de toilette of misselijkheid na het verven van je huis. Veel mensen met fibromyalgie hebben ook MCS-verschijnselen en MCS-patiënten hebben vaak ook de diagnose fibromyalgie gekregen. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben inmiddels deze overlapping aangetoond.

liggende vrouw